Oléanat Mýdlo marseillské bílé, 300 g
Popis
Tradiční francouzské mýdlo "Savon de Marseille" v klasickém tvaru kostky, bez parfému, v provedení bílém:
Pěstí a hydratuje i velmi citlivou pokožku a doporučuje se především pro pokožku dětí a batolat a na alergickou pokožku.
Lze jej také používat na holení.
Pracujete-li v oboru, kde je časté mytí rukou nutné, působí toto mýdlo obzvlášť blahodárně.Mnohostrannost jeho použití je zřejmá též z toho, že se používá jako jemný prací prostředek nebo nastrouhané na vločky do praček - obzvlášť na vlnu a kojenecké prádlo.
Přímá aplikace mýdla dohromady se studenou vodou navíc spolehlivě odstraňuje skvrny z prádla (mastnota, krev atd.)
Mýdlo Marseille má dlouhou trvanlivost, je biodegradabilní a nikdy nebylo testováno na zvířatech.
Ve Francii má výroba tohoto mýdla již dlouhou tradici. Mýdlo dostalo jméno po městě Marseille, které najdete na jižním pobřeží Francie, a které bylo jedním z několika důležitých center výroby mýdel ve Středozemí.
Savon de Marseille jsou nejznámnější francouzská mýdla s nejdelší tradicí, první manufaktura byla založena v Marseille v 16. století. Olivové mýdlo je vhodné pro praní kojeneckého prádla a prádla atopiků a alergiků. Neobsahuje syntetické konzervační látky, parfémy ani živočišné tuky.
Mýdlo Marseille je ideálním mýdlem pro výrobu tzv. "Mýdlového slizu" = ekologického, ekonomického a účinného pracího prostředku.
K výrobě je potřeba cca 250g mýdla Marseille, 250g sody, kýbl nebo nádoba o objemu 12 l, struhadlo, voda, špachtle nebo lžíce na míchání
Prací sodu lze sehnat práškovou nebo krystalickou. Soda je součástí většiny pracích prášků, protože rozpouští tuk, změkčuje vodu, odstraňuje skvrny a dezinfikuje.
Postup je následující:
Do 12-ti litrové nádoby nastrouhejte mýdlo / Do nádoby pak napusťte trochu horké vody a míchejte do rozpuštění (pokud se Vám to nedaří, přidejte cca 1,5 l vařící vody a mýdlo se prakticky ihned rozpustí) / Nádobu dolijte horkou vodou do objemu cca 10 litrů / Za stálého míchání přidávejte 250g sody (odměřené např. ve větším kelímku na jogurt) / Nechejte ztuhnout ve sliz.
Celá procedura trvá asi 10 minut. Proces tuhnutí slizu postupuje se snižující se teplotou původně horkého roztoku, takže trvá tak 1,5 hodiny, než vznikne opravdu sliz s konzistencí pudinku nebo želé.
Na jednu pračku se doporučuje přidat 1 - 2 kelímky o objemu 250 ml buď přímo do bubnu pračky, nebo do zásobníku na prací prášek. Místo aviváže se doporučuje přidat do zásobníku na aviváž vodu s trochou octa (má dezinfekční účinky, změkčuje prádlo a neutralizuje případné zbytky mýdla - např. jablečný).
Doporučujeme zejména pro praní dětského oblečení či látkových plen, ale samozřejmě i ostatního prádla.
Složení bílého mýdla:
- sodium palmate
- aqua
- sodium palm kernelate or sodium cocoate
- glycerin
- sodium chloride
- sodium hydroxyde
- CI 77891 (palmový olej celkem v 80%, coprah oil 20%).
Hmotnost: 300 g
Země původu: Francie